[BLOG] Achillespees problematiek

Artikelen

Binnenactiviteiten en Gezondheidstips / Artikelen 82 Views

Zoals Walter in de vorige blog al beschreef komen veel sport blessures door te snel te veel willen doen. Zowel in herhaling als in gewicht of een combinatie van deze twee eenheden. Vandaag gaan we het kort hebben over achillespees problematiek.

“Wanneer je te lang met klachten aan de achillespees blijft lopen heb je al snel de kans dat deze ontsteking ‘chronisch’ zal worden.”

Tijmen Gores, 19 juni 2019

Achillespees problemen zijn frequent voorkomende klachten bij sporters, zowel recreatief- als topsporters kampen vaak met klachten aan de achillespees. De achillespees zit aan de achterkant van de hak en loopt over tot de kuitspier. Achillespeesproblemen komen voor in iedere sport waarin hardlopen, springen en andere repeterende ‘high-impactbelastingen’ een rol spelen. De krachten die deze pees te verduren krijgt kunnen wel oplopen tot zeven keer het lichaamsgewicht.

Vaak overbelast je de achillespees na deze impact. Om uiteenlopende redenen hersteld de pees na deze belasting niet zoals je dat zou willen. Wanneer je te lang met klachten aan de achillespees blijft lopen (langer dan 3 maanden) heb je al snel de kans dat deze ontsteking ‘chronisch’ zal worden.

Klachten die vaak in het rijtje passen van een achillespees ontsteking zijn:

– Ochtendstijfheid
– Startstijfheid
– Een dikke en rode achillespees na belasting
– Pijn na het sporten

Een simpele oefening waar je mee kan beginnen is het rekken van de achillespees en kuitspier. Omdat je de diepe kuitspier hebt en de oppervlakkige kuitspier heb je twee manieren om te rekken.

Het rekken van de diepe kuitspier doe je door de knie te buigen zoals op de volgende foto:

Het rekken van de oppervlakkige kuitspier doe je door de knie gestrekt te houden als volgt:

Wanneer je last hebt van je achillespees en twijfelt wat je moet doen, schroom niet om een van de trainers aan te spreken of langs te komen bij het inloopspreekuur van Fysio Donders.

Comments